سایتی برای معرفی تورهای مسافرتی و گردشگری
طرح جدید میراثی ها در مجلس، بار مالی برای دولت ندارد

طرح جدید میراثی ها در مجلس، بار مالی برای دولت ندارد

به گزارش تور مسافرتی «طرح ˮحمایت از مرمت و احیای بافت های تاریخی-فرهنگیˮ نباید بار مالی زیادی داشته باشد، اگر قرار به افزایش بار مالی باشد، آن مغایر با اصل ۷۵ خواهد بود، ازاین رو در این طرح سعی شده تا به شدت از افزایش بار مالی برای دولت در این زمینه پرهیز شود.»
به گزارش تور مسافرتی به نقل از ایسنا، یک شنبه ۱۵ اردیبهشت، مجلس کلیات طرح «حمایت از مرمت و احیای بافت های تاریخی-فرهنگی» را با ۱۹ ماده در جلسه علنی خود تصویب کرد. در این طرح پس از تعریف اصطلاحات به کار رفته در این قانون، اعلام شده است: «طرح ویژه حفاظت و احیای بافت های تاریخی-فرهنگی، طرحی است که با عنایت به ویژگی، ظرفیت و مزیت تاریخی، فرهنگی و طبیعی بافت تاریخی-فرهنگی شهر و روستا با هماهنگی و همکاری نزدیک کلیه دست اندرکاران و ذی نفعان در مقیاس کل تا جز به همراه طرح مدیریتی مربوطه عرضه شده و تکالیف همه دست اندرکاران در آن روشن باشد. در این طرح علاوه بر تنظیم روابط این بخش از شهر یا روستا با سایر تقسیمات شهر و روستایی زمینه های توسعه هماهنگ شهری و روستایی مد نظر قرار گیرد.»
همینطور مقرر است از بسترسازی مناسب برای توانمندسازی مالکان و بهره برداری و ارتقای کیفیت زندگی ساکنان بافت های تاریخی- فرهنگی حمایت کند.
مرتضی شکوهی – مدیر کل سابق امور مجلس و معاونت مجلس، حقوقی و استان های سازمان میراث فرهنگی- که در زمان عرضه ی این طرح، در این سمت فعالیت می کرد، به ایسنا می گوید: در اواخر مجلس قبل (نهم)، چند نماینده ی مجلس، طرحی اولیه را برای پشتیبانی از بافت های تاریخی و بناهای پرارزش عرضه کرده بودند، بعد از آن سازمان میراث فرهنگی هم در این زمینه ورود کرد و با محوریت مرکز پژوهش های مجلس، تمام دستگاه های ذیربط که به شکلی درگیر بافت های تاریخی و بناهای پرارزش بودند جلسات متعددی تشکیل و یک کارگروه هم در این زمینه شکل گرفت.
به نقل از وی این جلسات با حضور چند نفر از نمایندگان مجلس و مرکز پژوهش ها، معاونت میراث فرهنگی با هدف بازنگری و تقویتِ طرح و دستگاه هایی مانند وزارت کشور، شهرداری ها، دبیرخانه ی کلان شهر و وزارت کشور و وزارت مسکن و شهرسازی هم در این جلسات حضور پیدا کردند و نظرات آنها هم گرفته شد.
او با تاکید بر این که این طرح سرانجام در اواخر مجلس قبل، به صحن مجلس رفت و بررسی های تمام کارگروه های تخصصی و غیرتخصصی را از سر گذراند، ادامه می دهد: قرار بود آن طرح، مشابه «اصل ۸۵» شود و برای یک دوره آزمایشی تصویب شود تا به مدت پنج سال اجرایی شود و نقاط ضعف آن درآید.
شکوهی طرح «حمایت از مرمت و احیای بافت های تاریخی- فرهنگی» را طرحی مفصل و خوب ارزیابی می نماید و می گوید: هر چند در آن زمان این طرح، با یک رأی کمتر، رأی نیاورد، اما با عنایت به کاربردی بودن این طرح و در نظر گرفتن این مساله که آن خیلی از مسائل میراث فرهنگی را برطرف می کند، سازمان میراث فرهنگی و نمایندگان مجلس که طرح را عرضه کرده بودند و به آن ایمان داشتند، پای کار ایستادند.
او ادامه می دهد: ازاین رو بار دیگر ما از آغاز مجلس دهم این بحث را دنبال و بار دیگربه کمیسیون های مختلف وارد کردیم و در نهایت در کمیسیون فرهنگی بعنوان کمیسیون اصلی، نقاط ضعفی که مجلس قبل به آن رسیده بود و برخی نمایندگان به آن رأی نداده بودند، بار دیگر بررسی شدند. حالا هم دوستان و همکاران با تقویت طرح، آنرا در صحن مجلس بررسی کردند.
به گفته ی وی، با عنایت به این که هم اکنون کلیات طرح «حمایت از مرمت و احیای بافت های تاریخی-فرهنگی» وارد جزئیات شده و دولت می تواند بابت آنها هزینه کند واعتبار اختصاص دهد، ازاین رو آنرا باید در ردیف بودجه های سنواتی دید.
مدیر کل سابق امور مجلس و معاونت مجلس، حقوقی و استان های سازمان میراث فرهنگی همینطور با تاکید بر این که این طرح نمی تواند بار مالی زیادی داشته باشد، اظهار می کند: اگر قرار به افزایش بار مالی باشد، آن مغایر با اصل ۷۵ خواهد بود، امکان دارد این طرح بیشتر کمک های نرم افزاری از نظر مالی داشته باشد، هر چند شاید در بعضی ضوابط خلأ ءهایی وجود داشته باشد، ازاین رو باید آنها را شناسایی و راهکار عرضه داد و به شدت از افزایش بار مالی برای دولت در این زمینه پرهیز کرد.
شکوهی تاکید می کند: در طول سال های گذشته تا امروز سه طرح از سازمان میراث فرهنگی، در مجلس عرضه شده بود، یک طرح متعلق به «هنرمندان و فعالان صنایع دستی» بود که در مجلس دهم تصویب گردید و الان دو سال از ابلاغ آن می گذرد، طرح دوم هم «وزارتخانه شدن سازمان میراث فرهنگی» بود که حالا سازمان در حال مرتفع ساختن ایرادهایی است که شورا نگهبان مطرح کرده است و مجلس در حال رایزنی است تا اشکالات آن برطرف شوند.
وی سومین طرح را «طرح پشتیبانی از بافت های تاریخی» معرفی می کند که که در دستور کار صحن علنی مجلس است.
به گزارش تور مسافرتی به نقل از ایسنا، پس از تصویب کلیات طرح «حمایت از مرمت و احیای بافت های تاریخی-فرهنگی» و به دنبال آن بررسی بندهای مختلف آن مانند «الزام در رعایت حقوق مالکانه مردم برای حفاظت از بافت های تاریخی و فرهنگی»، «سازمان میراث فرهنگی مکلف به تدوین دستورالعمل های لازم برای نگهداری اماکن تاریخی شد»، و همینطور «بیمه بناهای تاریخی»، «سازمان میراث فرهنگی مکلف به تدوین دستورالعمل های لازم برای نگهداری اماکن تاریخی شد» و «شهرها و روستاهای دارای بافت تاریخی توسعه پیدا می کند» هم مورد بررسی قرار گرفتند و همه این موارد به جز یک طرح تصویب شدند.

این طرح هر تخلف در بافت های تاریخی را کاملاً قلع و قمع می کند
با اعلامِ این خبرِ علی اصغر مونسان – رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری – اعلام می کند: «این قانون به توانمندسازی مالکان و بهره برداران از این بناهای تاریخی هم کمک می نماید و تحولی به نوع نگاه کشور به بافت های تاریخی و فرهنگی خواهد بود. کمک شایانی به مدیریت یکپارچه در این بافت های تاریخی خواهد داشت.
در دو سال آینده محدوده های بافت های تاریخی باید توسط سازمان میراث فرهنگی و همکاری وزارت راه و شهرسازی و بنیاد مسکن، مشخص شود. بر طبق این مصوبه، دولت موظف شده است تدابیر لازم را برای جبران محدودیت های اعلام شده از قبیل تراکم و زمین معوض بیندیشد.
اگر در بافت های فرهنگی تاریخی تخلفی صورت گیرد، به کمیسیون ماده ۱۱۰ ارسال نمی گردد تا برای آن جریمه تعیین شود بلکه حتما قلع وقمع می شود و با پرداخت جریمه مشکل حل نخواهد شد، این مورد به صیانت از بافت ها و بناهای تاریخی کمک خواهد نمود.
در این طرح به توانمندسازی مالکان و بهره برداران از بافت های تاریخی کمک می نماید این است که بانک ها موظف شدند که اسناد مالکیت بناهای تاریخی ثبت شده را که قابل انتقال است بعنوان وثیقه بپذیرند که این مورد خیلی کمک می نماید که مالکان و بهره برداران از راه اسناد بناهای تاریخی بتوانند تسهیلات دریافت نمایند. ضمن این که بانک مرکزی هم موظف شده است از راه بانکهای عامل همه تسهیلاتی که در قانون احیای بافت های فرسوده وجود دارد برای بناهای تاریخی هم اختصاص دهد.»

حمایتِ بیشتر از مالکان بناهای تاریخی
محمد حسن طالبیان – معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی- هم طرح پشتیبانی از مرمت و احیای بافت های تاریخی فرهنگی رابه حمایت های بیشتر از مالکان بناهای تاریخی و ساکنان خانه های تاریخی منوط می داند و می گوید: «این طرح یک طرح حمایتی از سرمایه گذارانی است که در بافت های تاریخی سرمایه گذاری می کنند. یکی از مهم ترین نتایج این طرح این است که به یکپارچگی عرضه خدمات در بافت های فرهنگی تاریخی کمک می نماید.
در عرضه تسهیلات، اسناد خانه های تاریخی واقع در بافت های فرهنگی تاریخی خیلی موردتوجه قرار نمی گرفت که با این طرح خوب مجلس، اسناد این خانه ها هم بعنوان یک وثیقه پرارزش مورد قبول بانک ها خواهد بود.»