سایتی برای معرفی تورهای مسافرتی و گردشگری
گزارش تور مسافرتی؛ اهواز شهری بدون حافظه تاریخی

گزارش تور مسافرتی؛ اهواز شهری بدون حافظه تاریخی

خانه احمد محمود با آنکه بارها توسط فعالان میراث فرهنگی نسبت به جلوگیری از تخریبِ آن هشدار داده شده بود اما شبانه با خاک یکسان شد.

خبرگزاری مهر؛ گروه استان ها: احمد محمود یکی از نویسندگان و شخصیت های مطرح در عرصه ادبیات جنوب و کشور است که بسیاری با داستان های این نویسنده خاطرات دارند؛ خانه این شخصیت ادبی در اهواز تخریب شد و این تخریب دارای جزئیاتِ ابهام آمیزی است که لازم بود نهادهای متولی نسبت به آن پاسخگو باشند.
«قاسم آل کثیر» فعال میراث فرهنگی خوزستان درباره علت و ابهاماتِ تخریب خانه ی احمد محمود در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار می کند: درباره تخریب خانه احمد محمود ابهاماتی وجود دارد که لازم است نهادهای مربوطه پاسخگو باشند.
آل کثیر توضیح می دهد: تخریب خانه احمد محمود یکی از تخریب هایی است که در چند سال اخیر بارها شاهد تخریب بناهای باارزش تاریخی و معنوی بودیم.
وی می گوید: متأسفانه شهرداری اهواز نسبت به استعلام از میراث فرهنگی اغلب کوتاهی می کند و پروانه های ساخت وساز و تعمیر و غیره را بدون استعلام از میراث فرهنگی صادر کرده است.
این دوستدار میراث فرهنگی می افزاید: همین طور میراث فرهنگی می توانست از ماه های گذشته که پرونده ثبت ملی خانه احمد محمود را که در حال تدوین بود، تسریع بخشد تا این خانه ثبت ملی می شد؛ پس این تعلل از طرف میراث فرهنگی قابل چشم پوش نیست.
آل کثیر همین طور یادآور می شود: خانواده احمد محمود نیز لازم بود نسبت به این تخریب جواب شفافی به افکار عمومی و دوستداران میراث فرهنگی می دادند و از خانواده احمد محمود به خصوص یکی از اعضای آنها که عضو شورای شهر تهران و آشنا به مسائل فرهنگی است، انتظار می رفت که نسبت به تعیین تکلیف این خانه اهتمام جدی تری می ورزید.

فعال میراث فرهنگی خوزستان تاکید می کند: با چنین رویه ای که در سالهای اخیر در اهواز شاهد می باشیم، متأسفانه می بینیم که شهر اهواز به سمت حذفِ حافظه تاریخی می رود و به مرور همه حافظه تاریخی اهواز نابود و با شهری بدون حافظه تاریخی مواجه می شویم که تبعات اجتماعی به دنبال خواهد داشت.
وی می گوید: مسئولان شهرداری بارها نسبت به مسئله تعلق خاطر نسبت به اهواز در جلسات و مصاحبه ها گفته اند اما در عمل قدمی را به این سو از جانب شهرداری ندیدیم؛ همین طور اینکه شهرداری می توانست در بافت تاریخی و حتی خانه احمد محمود اقدامات مؤثری را برای حفظ و معرفی آن انجام دهد.
آل کثیر ادامه می دهد: متأسفانه نبودِ سلیقه و ذوق مناسب بین مسئولان شهری و میراث فرهنگی دارد که تبعات خودرا نشان می دهد؛ این دو سازمان رابطه نزدیکی باهم ندارند و حتی اخیراً در یک رویداد فرهنگی مشترکی که قرار بود بین شهرداری و میراث فرهنگی ایجاد شود نیز شاهد تک روی و ناهماهنگی بودیم؛ همه این رفتارها نشان از نبودِ اراده ای برای کار جمعی و گروهی بین سازمان هاست.
خانه احمد محمود ارزش معماری تاریخی ندارد
«احمدرضا حسینی» بروجنی معاون میراث فرهنگی خوزستان در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان می کند: بافت تاریخی اهواز از جانب شورای عالی معماری و شهرسازی مصوب شده است و استانداری باید به همه دستگاهها ابلاغ کند و همه باید برای هر پروژه ای که در محدوده ی بافت تاریخی باشد از میراث فرهنگی استعلام بگیرد.
حسینی می افزاید: شهرداری مکلف است نسبت به هر گونه ساخت وساز، تعمیرات، نوسازی و هر اقدامی از میراث استعلام بگیرد؛ این اتفاق در شهرستان های دزفول، شوشتر، رامهرمز و بهبهان اتفاق می افتد ولی متأسفانه در کلانشهر اهواز چنین رویه ای صورت نمی گیرد و بعضاً شاید شهرداری موردی استعلام بگیرد.

وی ادامه می دهد: اداره آب و فاضلاب برای اصلاح سیستم فاضلاب از میراث فرهنگی استعلام گرفته است با آنکه ممکنست این اصلاح اصلاً در محدوده بافت تاریخی نباشد یا زیر زمین باشد اما به این قانون عمل کرده است.
معاون میراث فرهنگی خوزستان همین طور می گوید: برای ثبت بناهای واجد ارزش، خاصیت هایی وجود دارد اما امکان دارد که بناهایی هم وجود داشته باشد که در محدوده بافت تاریخی، ارزش ثبت به لحاظ معماری را نداشته باشند.
حسینی توضیح می دهد: خانه احمد محمود از نظر خاصیت های معماری برای ثبت ملی تأیید نیست و شاخصه های معماری تاریخی را ندارد اما در محدوده بافت تاریخی اهواز است و شهرداری بطور قانونی باید از میراث فرهنگی استعلام می گرفت.
وی در پاسخ به اینکه «اگر خانه احمد محمود ارزش تاریخی ندارد پس میراث فرهنگی چه چیزی را برای پرونده ی ثبت آماده کرده بود؟» می گوید: شهرداری حتی اگر زمین خالی در محدوده بافت تاریخی باشد، مکلف به استعلام گرفتن است؛ ما جلساتی با امور فرهنگی شهرداری داشتیم و گفتیم که این خانه از نظر معماری قابل ثبت نیست اما اگر این خانه تبدیل به خانه فرهنگی یا مشاهیر شود، می تواند بعنوان میراث ناملموس ثبت ملی شود چون شخصیتی در این خانه متولد و بزرگ شده که تحولات بسیاری در ادبیات به وجود آورده و شخصیت مهمی است و ما پرونده ی ثبت خانه احمد محمود را به این منظور تهیه کرده بودیم.
لزوم راه اندازی شهرداری بافت تاریخی
«رحیم کعب عمیر» عضو شورای شهر اهواز در گفت و گو با خبرنگار مهر عنوان می کند: شهرداری بافت تاریخی باید راه اندازی شود که دیگر شاهد چنین مسائلی نباشیم.

کعب عمیر می افزاید: وظیفه همه ما است که از خانه های مشاهیر ازجمله احمد محمود حفاظت نماییم و پاسکاری بین ادارات مشکلی را حل نمی کند، به خصوص میراث فرهنگی باید با جدیت بیشتری وارد شود.
وی اظهار می کند: وزارت کشور باید به ریاست شورای شهر اعلام نماید و شهرداری نیز نسبت به راه اندازی شهرداری بافت تاریخی اقدام نماید.
این عضو شورای شهر اهواز همین طور یادآور می شود: چگونه است که بیل مکانیکی وارد آن محدوده شده و خانه تخریب شده و کسی غافل بوده؟ این سوال باید پاسخ داده شود و متولیان باید از راهور سوال کنند که چگونه این اتفاق افتاده است.
این عضو شورای شهر پیشنهاد می کند: شهرداری و میراث فرهنگی لازم است که گشت ویژه مشترک برای بافت تاریخی اهواز راه اندازی کنند تا دیگر شاهد چنین اتفاقات تلخی در بافت تاریخی اهواز نباشیم.

به گزارش تور مسافرتی به نقل از مهر، قصه ها و شخصیت های داستان های احمد محمود در کوچه پس کوچه های شهر اهواز پرسه می زنند و به هر نقطه از شهر نگاه کنید گویی خالد از همانجا گذشته است. حالا دیگر احمد محمود و شخصیت های داستان هایش بی خانه ماندند. دوستداران میراث فرهنگی همانگونه که در گذشته بارها نسبت به جلوگیری از تخریب بناهای باارزش هشدار داده بودند این دفعه نیز تذکر می دهند که حداقل جلوی تخریب دیگر بناهای باارزش در اهواز گرفته شود تا شاید خاطراتی هرچند کوچک برای حافظه تاریخی این شهر باقی بماند.