سایتی برای معرفی تورهای مسافرتی و گردشگری
گزارش تور مسافرتی؛ بودن یا نبودن موزه تاریخی بابل

گزارش تور مسافرتی؛ بودن یا نبودن موزه تاریخی بابل

به گزارش تور مسافرتی، سهل انگاری و کوتاهی میراث فرهنگی و شهرداری در پرداخت حق اجاره به مالک منجر به صدور حکم تخلیه و پلمب نخستین موزه تاریخی مازندران در بابل شده است.

خبرگزاری مهر، گروه استان ها: ۲۶ سال از طریق اندازی نخستین موزه تاریخ مازندران در بابل می گذارد و طی این مدت ریالی بابت اجاره بها از جانب میراث فرهنگی به مالک اصلی ساختمان و عرصه آن یعنی حوزه علمیه و مدرسه دینی پرداخت نشده است.
دریافت حکم تخلیه برای نخستین موزه تاریخی مازندران در بابل رعشه بر پیکر میراث تاریخی استان انداخته و کوتاهی و سهل انگاری میراث فرهنگی و شهرداری سبب شد تا حکم پلمب این موزه صادر شود.
ساختمان موزه تاریخی بابل در عرصه هایی راه اندازی شد که مالکیت آن طبق وقف نامه ها و اسناد موجود به حوزه و مدرسه علمیه قادریه بابل برمی گردد، باآنکه میراث مدعی است ساختمان را از شهرداری گرفت اما این همه حقیقت نیست.
عرصه این موزه تاریخی قدمتی ۴۰۰ ساله دارد و از زمان صفویه در آن مدرسه علوم دینی راه اندازی شده بود اما توسط عمال رضاشاه ملعون پهلوی، این مدرسه دینی تخریب و به جای آن شهرداری و یا بلدیه راه اندازی می شود.
از سال ۷۶ نسبت به راه اندازی موزه تاریخی در ساختمان میراثی بابل اقدام می شود و به رغم گذشت حدود سه دهه، شهرداری و میراث فرهنگی تابحال ریالی اجاره بها پرداخت نکرده اند و این مساله منجر به دریافت حکم تخلیه و پلمب می شود.
موزه از بابل نمی رود
صادق برزگر مدیر کل میراث فرهنگی مازندران با اشاره به اینکه موزه جابجا نمی گردد، می گوید: طبق تفاهمنامه بین میراث فرهنگی و شهرداری ساختمان شهرداری که در ارتباط با زمان پهلوی اول بود با کاربری فرهنگی به این اداره برای ایجاد موزه واگذار شده بود و در سال ۷۶ مجدد بازسازی و تبدیل به موزه شد.

وی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه حوزه علمیه بابل طبق وقف نامه های موجود ادعا نمود که این گنجینه در عرصه مدرسه علوم دینی راه اندازی شده است، این در حالیکه این مدرسه در دوره رضاشاه کاملاً تخریب و ساختمان بلدیه جایگزین آن شده بود.
وی با اشاره به اینکه حوزه علمیه خواهان پرداخت اجاره بها شده بود، خاطرنشان کرد: این اجاره به مدت ۱۰ سال پرداخت نشده است و سرانجام فروردین ماه سال جاری حکم تخلیه و پلمب این ساختمان صادر می شود.
موزه تاریخی بابل در تاریخ ۸ مرداد ۱۳۵۴ به شماره ۱۵۲۶ در لیست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است و بعنوان موزه تاریخی میزبان دوستداران فرهنگ و هنر و گردشگران است.
در عین حال حجت الاسلام عبدالعلی اکبرپور رئیس اسبق مرکز مدیریت حوزه علمیه بابل هم با اظهار این که پیشینه وقف عرصه ای که ساختمان موزه بابل در آن واقع شده است، به ۴۰۰ سال پیش و به دوره صفویه برمی گردد، خاطرنشان کرد: رضاخان ملعون برای مبارزه با شجره طیبه شیعه مبادرت به تخریب مدرسه علوم دینی می کند و به جای آن شهرداری و بلدیه ایجاد می شود.
وی در گفتگو با خبرنگار مهر با اظهار این که اسناد و مدارک و وقف نامه به نام حوزه وجود دارد، خاطرنشان کرد: متأسفانه میراث فرهنگی و شهرداری تابحال از پرداخت اجاره به حوزه علمیه خودداری کرده اند و بهانه می آوردند که توان پرداخت آنرا ندارند.
به گفته اکبرپور متأسفانه دربازه ای هم مالکیت و وقفیت حوزه هم به رسمیت شناخته نشد و در نهایت تصمیم گرفتیم برای اثبات حقوق از راه مراجع قضایی اقدام نماییم و سرانجام موفق به دریافت حکم تخلیه موزه بابل شده است.
تصمیم گرفتیم برای اثبات حقوق از راه مراجع قضایی اقدام نماییم و سرانجام موفق به دریافت حکم تخلیه موزه بابل شده است
رئیس اسبق مرکز مدیریت حوزه علمیه بابل خاطرنشان کرد: یکی از نقشه های رضاشاه برای مقابله با مرجعیت شیعه این بود که مدارس علوم دینی را تخریب کند درحالی که موزه بابل به نام مدرسه قادریه بود و این مدرسه قدیمی ترین حوزه علمیه شهرستان بوده است.
وی با عنوان این که طی سالهای گذشته هیچ وقت تقاضای تخلیه نداشتیم و همواره تقاضای اجاره می کردیم، اضافه کرد: ولی میراث فرهنگی و شهرداری زیر بار نمی رفت و در نهایت برای دریافت حقوق مجبور شدیم که از راه قضایی اقدام نماییم.

وقف مدرسه علوم دینی بابل
اسناد و مدارک موجود در اداره وقف بابل هم بر وقفیت عرصه هایی که موزه بابل در آن راه اندازی شده است، تاکید می کند. حسن برزگر رئیس اداره اوقاف و امور خیریه بابل هم با اظهار این که ساختمان گنجینه کنونی در اداره ثبت و اسناد به نام ساختمان قادریه ثبت شده، از موقوفات شخصی عبدالقادر زرگربوده است که ملک شخصی خود را وقف کرده بود تا مدرسه علمیه ای به نام مدرسه قادریه در دوران قاجار در این شهرستان بنا نهاد.
وی در گفتگو با خبرنگار مهر اضافه کرد: همینطور موقوفات زیادی ازجمله زمینهای کشاورزی و دکان های زیادی را برای اداره این حوزه علمیه وقف مدرسه کرده است تا عوایدش را صرف اساتید، طلاب و امورات جاری این مدرسه کند.
برزگر اضافه کرد: متأسفانه در دوران پهلوی به دستور شخص شاه مدرسه علمیه تخریب و کلنگ راه اندازی ساختمان بلدیه بارفروش در فرودین سال ۱۳۰۸ با حضور ولیعهد (محمدرضا پهلوی) بر زمین زده شد و ساختمان حوزه علمیه تبدیل به ساختمان بلدیه شد که این خلاف وقف بوده است.
وی خاطرنشان کرد: پس از انقلاب اسلامی با احکام صادره ای قانونی، ساختمان بلدیه در سال ۱۳۷۴ از جانب شهرداری تخلیه شد و این مکان در تصرف میراث فرهنگی قرار گرفت و طبق توافق مقرر شد که اجاره موقوفات آن از جانب میراث فرهنگی به حوزه علمیه پرداخت گردد اما پس از چند سال اجاره این موقوفات پرداخت نشد و سبب شد تا با پیگیری های صورت گرفته از جانب حوزه علمیه و با طرح شکایت در دادگاه موفق به اثبات مالکیت شود ودر سال ۱۳۹۶ حکم تخلیه این بنا توسط دادگاه صادر شده بود.
به گزارش تور مسافرتی به نقل از مهر، موزه بابل تنها موزه مردم شناسی در بابل به حساب می آید که در لیست آثار ملی ایران ثبت شده است و پلمب آن نگرانی هایی را برای دوستداران فرهنگ و هنر بوجود آورده است.

منبع: